SPORTGEBOUW

Mortsel geeft aftrap nieuw sportgebouw SPORTHAVEN aan Gasthuishoeven

Dat er een nieuw sportgebouw komt aan Gasthuishoeven is al langer geweten. Lokaal bestuur Mortsel treedt via haar autonoom gemeentebedrijf, AGB Mortsel, op als bouwheer. Op maandag 25 juni gaven ze in Mortsel de aftrap van de ontwikkeling van SPORTHAVEN, waarmee de naam van het sportgebouw meteen ook bekend werd gemaakt.

ONTWERP – Het ontwerp van het gebouw werd opgemaakt door import.export Architecture in samenspraak met AGB Mortsel en uiteraard de Mortselse sportclubs die in de toekomst hun thuisbasis krijgen op het Sportlandschap. Momenteel zijn Cantincrode vzw en VC Mortsel Oude-God hier al gehuisvest, maar ook Helderhoek en Mortsel Stars maken in de toekomst letterlijk de oversteek naar het Sportlandschap. Momenteel hebben deze laatste twee verenigingen immers nog hun vaste stek naast de luchthaven.

INPLANTING – De inplanting van de nieuwbouw is voorzien tussen het bestaande kunstgrasveld en de twee natuurgrasvelden. Dit werd mooi geïllustreerd door de krijtlijnen in het gras, die de voetafdruk van het gebouw markeerden.

GELIJKVLOERS – In het nieuwe complex zullen op het gelijkvloers vier scheidsrechterkleedkamers en 18 kleedkamers met douches worden voorzien voor de gebruikers van de sportvelden. Vaste gebruikers zijn de voetbalclubs en baseballclub maar ook losse gebruikers zijn meer dan welkom. Dat kunnen andere verenigingen zijn, g-sporters, buurtcomités, scholen of gewoon een groepje vrienden die een voetbalterrein met kleedkamers willen huren.

BOVENVERDIEPING – Op de bovenverdieping voorzien we de cafetaria voor de voetbalclubs die hun thuiswedstrijden op het Sportlandschap spelen. De cafetaria wordt omringd door grote terrassen met goede uitzichten naar de verschillende velden. Door de grote raampartijen kunnen alle trainingen en matchen op de omliggende terreinen ook vanuit de cafetaria worden gevolgd. Op de bovenverdieping bouwen we ook een multifunctionele ruimte, die tal van mogelijkheden biedt. Het wordt een echte polyvalente ruimte die dienst kan doen voor dans, yoga, tai chi, denksport, enz. maar evengoed een mooie functie kan vervullen als vergaderruimte, klaslokaal of studeerruimte.

MATERIALEN – In functie van gebruikscomfort, onderhoud en veiligheid werd ervoor gekozen om de gelijkvloerse verdieping te realiseren als een robuuste, slagvaste plint die tegen een stootje kan. De gevels zijn van donker beton met daarin een driedimensionaal zeshoekig patroon. Op deze plint wordt een verdieping geplaatst waar er veel meer gewerkt wordt met hout als bouwmateriaal. Dit geeft de verbruiksruimte een warm en huiselijk gevoel. De participerende clubs zullen elk hun eigen ruimte zelf verder inrichten waardoor ze gestalte kunnen geven aan hun eigen identiteit.

OMGEVING – Rond het gebouw wordt er zo veel mogelijk met groene elementen gewerkt in functie van de integratie in het omliggende Sportlandschap. Ook de bijkomende publieke parking ter hoogte van het gebouw met een capaciteit van 140 parkeerplaatsen past in dit plaatje. De fietsenstallingen zijn wel voorzien van een semi-verharding in grasdallen en de verbinding tussen de parkings en de inkom wordt gerealiseerd door een breed, goed verlicht, verhard pad.

PLANNING – De bouwwerken zullen ongeveer een jaar duren. De ambitie is om het gebouw bij aanvang van het voetbalseizoen 2019-2020 volledig operationeel te hebben.