barman

De beste barman van België word je niet zomaar. “Tijdens en ook na de werkuren ben ik constant bezig met brainstormen en testen”

ANTWERPEN / MORTSEL – Thomas Timmermans uit Mortsel mag zich een jaar lang de beste barman van België noemen. Eind september dingt de 26-jarige bartender bij cocktailbar BelRoy’s Bijou op het Zuid mee naar de wereldtitel.

Timmermans mocht maandag en dinsdag met zeventien andere bartenders uit zes verschillende landen deelnemen aan de Noord-Europese finale van de ‘World Class Bartender of the Year Competition’. Per land werd één winnaar verkozen.

In het elfjarige bestaan van de wedstrijd is Timmermans de jongste Belgische winnaar ooit. “Dit is de meest prestigieuze competitie in zijn soort”, zegt Timmermans met enige trots. “Wereldwijd kunnen ongeveer zo’n 500 bartenders zeggen dat ze de wedstrijd ooit wonnen. Je behoort plots tot een select clubje.”

Carrièreboost

Een geldprijs houdt de hoofdbartender van BelRoy’s Bijou in de Graaf van Egmontstraat niet over aan zijn Belgische titel. “Je doet hier aan mee voor de eer, om je carrière een boost te geven en ook om bij te leren.”

Aan ambitie alvast geen gebrek bij de Mortselaar. “Tijdens en ook na de werkuren ben ik constant bezig met brainstormen en testen. Soms ben ik na het afsluiten van de zaak nog tot 7 uur in de ochtend in de weer met bereidingen.”

Wat hem onderscheidt is naar eigen zeggen zijn visie op de drankjes. “Mijn stijl is veeleer puur. Ik wil liever het meest lekkere drankje neerzetten dan het meest ingewikkelde. Ik wil dat mensen twee à drie drankjes na elkaar kunnen drinken zonder ze beu te geraken.”

Glasgow

Zijn zege in Schiedam levert Timmermans een ticket op voor de internationale finale van het concours op 25 en 26 september in Glasgow, waar de beste bartenders ter wereld het tegen elkaar zullen opnemen. “In de loop van de volgende dagen zal duidelijk worden wat de opdrachten zijn. Vanaf dan kan ik me met mijn team beginnen voorbereiden. Mijn plan is vooral om heel hard mezelf te blijven en mijn visie door te voeren.”