Zorrosprinkhaan neemt stiekem de trein van Zuid-Frankrijk naar Mortsel

Zorrosprinkhaan neemt stiekem de trein van Zuid-Frankrijk naar Mortsel

De voorbije weken vulde een opmerkelijk geluid de nacht langs de spoorwegbermen in Mortsel. Het gezang deed meteen denken aan een sprinkhaan, maar leek niet op de bekende geluiden van de soorten in België. Na een kleine speurtocht bleek de mysterieuze roeper een zorrosprinkhaan te zijn. De soort, zo genoemd naar het zwarte oogmasker op het voor de rest groene lijf, komt van nature niet voor in ons land. Vermoedelijk gaat het om een verstekeling die stiekem meeliftte met de trein vanuit het zuiden van Frankrijk.

Het scherpe geluid werd voor het eerst waargenomen tijdens de nacht van 24 augustus vanuit de bramenkoepels langs een spoortalud in Mortsel. Het week af van de bekende zang ‘srii-srii’ van de bramensprinkhaan, die normaal in deze biotoop in de regio frequent voorkomt. Een groep waarnemers van sprinkhanenwerkgroep Saltabel slaagde er uiteindelijk in om het dier te zien.

“Zorrosprinkhanen hebben sterk gereduceerde vleugels en kunnen niet vliegen”, legt Annelies Jacobs van Natuurpunt Studie uit. “De dichtstbijzijnde locatie waar ze voorkomen, is het zuiden van Frankrijk. Occasioneel liften dieren per ongeluk mee. Zo werd in 2010 een exemplaar aangetroffen in een tuin in Almere in Nederland. Met de vondst in Mortsel is de soort nu ook voor een eerste keer in België vastgesteld. Waarschijnlijk is deze Zorro alleen gereisd en zal hij zich niet kunnen voortplanten. Hij kan dus nog lang eenzaam op een vrouwtje zitten roepen.”