Actualisatie kadastraal inkomen

Actualisatie kadastraal inkomen

Het lokaal bestuur Mortsel heeft beslist de kadastrale inkomens te actualiseren in samenwerking met Opmetingen en Waarderingen. Daarom peilen we naar de comfortelementen in de woningen op het grondgebied van Mortsel.

Brief actualisatie kadastraal inkomen

Elke woning in België heeft een kadastraal inkomen (KI). Het KI geeft een indicatie van de waarde van het onroerend goed en vormt dan ook de basis voor de berekening van de onroerende voorheffing. De vaststelling van het KI gebeurt door de Administratie Opmetingen en Waarderingen (Kadaster) van de Federale overheidsdienst Financiën. Het lokaal bestuur Mortsel heeft beslist de kadastrale inkomens te actualiseren in samenwerking met Opmetingen en Waarderingen. Daarom peilen we naar de comfortelementen in de woningen op het grondgebied van Mortsel.

Op basis van de gekende kadastrale gegevens beschikt uw pand in Mortsel niet over basis comfortelementen, zoals een centrale verwarming of een badkamer. Deze elementen hebben een invloed op de bepaling van het kadastraal inkomen en moeten dus ook gemeld worden. Veel mensen zijn zich hier niet bewust van wanneer ze bv. een badkamer of centrale verwarming installeren. Je krijgt daarom hierbij de mogelijkheid deze situatie te regulariseren.

Bij deze brief zit een formulier dat je dient in te vullen (ook indien je geen nieuwe comfortelementen in jouw woning hebt). Je dient dit formulier binnen de 30 dagen terug te sturen naar de dienst MEOW PRODOCS ANTWERPEN, Italielei 4 bus 10 – 2000 Antwerpen of via email meow.prodocs.antwerpen@minfin.fed.be. Als je niet reageert binnen de 30 dagen of je stelt dat de toestand niet is gewijzigd kan je een controle van de bevoegde dienst van de stad verwachten. Indien je nog vragen hebt kan je bij Lokaal Bestuur Mortsel terecht:

op het nummer 03 444 18 30 (maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur);
via een mail aan ki@mortsel.be;
via de balie Ruimte, Neerhoevelaan 50 – 2640 Mortsel op maandag en woensdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.

Wat is het kadastraal inkomen?

Het kadastraal inkomen (KI) is geen reëel inkomen, maar een fictief inkomen dat aan elk onroerend goed (gebouwen, gronden,…) wordt toegekend, ook al wordt het niet verhuurd. Het is wat je zou kunnen ontvangen indien je de woning zou verhuren. Het KI geeft een indicatie van de waarde van het onroerend goed en vormt dan ook de basis voor de berekening van de onroerende voorheffing en leegstandsheffing. Het komt overeen met het jaarlijks netto-huurinkomen dat je in 1975 voor het onroerend goed zou ontvangen als je het verhuurde. Om de huidige waarde van het onroerend goed te bepalen, wordt het kadastraal inkomen jaarlijks geïndexeerd. De vaststelling van het kadastraal inkomen (KI) van de onroerende goederen in België, gebeurt door de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (Kadaster) van de Federale overheidsdienst Financiën.

Definitie centrale verwarming

Onder centrale verwarming moet worden verstaan: elke verwarming die een continue omgevingstemperatuur verzekert voor het gebouw, meer bepaald via klimaatregeling, ventilatie, isolatie, enzovoort. Deze temperatuur kan worden verzekerd door middel van (niet beperkende opsomming):

  • een conventioneel verwarmingssysteem: gas- of stookolieketel, met of zonder condensatie, warmtepomp, met of zonder radiatoren met lage temperatuur, …
  • een verwarming met hernieuwbare energie, een Scandinavische houtkachel, pelletkachel die de verdeling van de warmte binnen al de ruimtes van het goed verzekert, een verwarming op basis van zonnepanelen, een hybride-uitrusting die is samengesteld uit meerdere verschillende verwarmingsmiddelen, …
  • elektrische accumulatoren, …

Onder géén centrale verwarming moet worden verstaan: kachels en convectoren met uitsluitend manuele bediening aan het toestel zelf:

  • kolenkachels;
  • gaskachels;
  • gas convectoren;
  • elektrische convectoren.

Informatie voor burgers

De stad Mortsel mag geen informatie verschaffen aan de burger inzake hun kadastrale gegevens. Als burger kan u zelf de nodige informatie vinden:

  • CadGIS: Via de toepassing CadGIS kan iedereen gratis het onlinekadasterplan raadplegen: https://financien.belgium.be/nl/E-services/cadgis
  • MyMinfin: Via de toepassing MyMinfin kan iedereen als eigenaar gratis online de kadastrale gegevens raadplegen nadat ze zich aangemeld hebben met de e-ID: https://www.belgium.be/nl/online_dienst/app_my_minfin
  • Momenteel kunnen kadastrale gegevens enkel bekomen worden bij AAPD via een uittreksel: https://financien.belgium.be/nl/particulieren/woning/kadaster/kadastraal-uittreksel#q2
  • Eigenaars en huurders kunnen gratis mondelinge informatie krijgen over hun goederen op het vertoon van hun identiteitskaart of hun huurcontract bij de lokale kantoren van de Administratie Opmetingen en Waarderingen (vroeger Kadaster). Je kan het bevoegde lokale kantoor vinden door te surfen naar http://financien.belgium.be/nl/kantoren;
  • Officiële website van FOD financiën voor het bekomen van informatie: https://financien.belgium.be/nl/kantoren#q3. Via de kantorengids kunnen de belastingplichtigen alle nodige contactgegevens van onze diensten terugvinden;
  • Veel gestelde vragen over het kadastraal inkomen: https://www.vlaanderen.be/het-kadastraal-inkomen#veelgestelde-vragen