myra van Tuel

Zaakvoerder populaire zomerbar BAR4, Myra van Tuel, vat post op lijst Mortsel Leeft!

Mortsel Leeft! pakt richting de verkiezingen van oktober uit met een opvallende nieuwkomer: Myra van Tuel (47). Van Tuel is mede-uitbaatster van zomerbar BAR4 in Fort4, dat door eenzijdig toedoen van stedelijke administraties haar contract vroegtijdig zag aflopen. “Mijn politieke overstap steunt niet op enige vorm van rancune rond BAR4. Ik doe dit puur vanuit een buikgevoel om van Mortsel naar de toekomst toe een meer positieve plek te maken met vooral meer uitstraling naar buiten toe. Van het ene topproject op naar het volgende.”

Myra van Tuel belandde in Antwerpen tijdens haar opleiding voor Vertaler-Tolk. Eenmaal afgestudeerd bleef ze hangen in de metropool en belandde ze vrijwel meteen in commerciële functies in de media: van Gazet Van Antwerpen tot VTM, TV Limburg en TV Oost. Na haar sales-avontuur maakte ze de overstap naar Human Rescources: als recruiter, HR-consultant en coach voor loopbaanbegeleiding. Dit doet ze tot op heden als freelancer. Daarnaast staat ze, zoals bekend, al vier jaar als uitbaatster van zomerbar BAR4 aan de zijde van partner Seppe Slaets, met wie ze ondertussen bijna 8 jaar geleden in Mortsel kwam wonen.

“Van de corporate-wereld naar de horeca. Het lijkt een enorme stap, maar eigenlijk heeft het ook allemaal met mensen te maken. En dat is hetgeen ik het liefst doe. Zorgen dat mensen zich goed voelen. En liefst zo ‘instant’ mogelijk. Dat blijft de essentie van alles, toch. Vandaar ook dat we er altijd bewust voor kozen om in BAR4 de drempel erg laag te leggen, zodat iedereen – jong en oud uit alle sociale klassen – er een fijne tijd kon beleven. Tal van goede doelen kregen er in die optiek tevens een plek”, weet Myra van Tuel. “Wat er met BAR4 gebeurd is, is een toonbeeld van hoe het absoluut niet moet. Dit is altijd zo’n positief project geweest met zo’n sociale impact op Mortsel en op een nog veel ruimere omgeving. Van over heel Antwerpen kwamen ze naar BAR4 afgezakt omdat dit zo’n aangename plek was. Dit zette het prachtige Fort 4 en Mortsel meer dan welk project ook op de kaart. Het deed persoonlijk dan ook enorm veel pijn dat we BAR4 door jammerlijke administratieve disputen moesten stoppen, terwijl we de principiële goedkeuring hadden om nog 2 seizoenen verder te doen.”

Het is vanuit deze ervaring dat bij Myra van Tuel de honger toenam om politiek actie te ondernemen en de schouders te zetten onder een nieuw positief project. De contacten met Mortsel Leeft! werden intenser en amper een week geleden hakte van Tuel, die op plaats 16 de partij zal vertegenwoordigen, definitief de knoop door. “Iedereen weet, ziet en voelt hoe moeilijk deze stad het heeft. Het symbool van Mortsel, ons winkelcentrum, kreunt. En daar moet dringend iets gebeuren. Dat los je niet op met een zoveelste copy-paste-aflevering van Mortsel Feest!. Of met wat stickers op leegstaande winkelpanden te kleven. Dit gaat veel verder. Ik zet me pal achter het idee om die centrummanager aan te stellen.”

Kan die het tij in zijn eentje dan doen keren? “Verre van. Dit reikt veel verder en vergt veel meer mankracht en inspanningen. Dit gaat over citymarketing richting de buitenwereld en onze nabije buurgemeenten. Zoiets schreeuwt om communicatie- en marktingcampagnes begeleid door professionele agency’s én nadrukkelijker pro-actief intern ondernemerschap binnen het stadsbestuur- en diensten. Maar tegelijk zijn charmeoffensieven naar de eigen bevolking toe pure noodzaak: om extra leven in het centrum maar zeker even belangrijk ook in de wijken te krijgen. En dat liefst hand in hand met meer transparantie en een duidelijkere communicatie vanuit het stadhuis naar alle inwoners. Dit heeft verder nog te maken met méér politieke verantwoordelijkheid opnemen rond de bereikbaarheid, leefbaarheid en het bruisend karakter van onze stad. En dat los je niet op door enkel en alleen een stadhuis of pakweg de Sint-Lutgardisschool te verbouwen; wat nodig is, begrijp me niet verkeerd. Of door een zoveelste keer een paraplu open te trekken als het gaat om gebreken aan onze invalswegen, het aanslepen van een dossier als de omleidingsweg of een wachthuisje van De Lijn dat als lelijk eendje al jaren de toegangspoort tot ons commercieel centrum belemmert.”

“Of dit alles van een waanzinnige vernieuwing getuigt? Misschien niet. Maar als politiek onervaren iemand weet ik wel dat er over dit alles al zolang geklaagd en gezaagd wordt, maar dat er veel te weinig in de praktijk gebeurt. Ik ben – en dat was ik altijd ook in mijn job als consultant en uitbaatster van BAR4 – zeer ‘hands on’. Stelt er zich een probleem, dan pakken we dat liefst zo snel mogelijk aan. Niet onbezonnen natuurlijk. Goed overwogen. En als anderen betere oplossingen aanreiken, dan heel graag. Want dit Mortsel meer doen leven dat kunnen we als kleine Mortsel Leeft!-beweging uiteraard niet alleen. Hier moet iedereen zijn schouders onder zetten, heel Mortsel: politici liefst over alle partijgrenzen heen, de inwoners, middenstanders, jeugd- en sportverenigingen, stedelijke administraties…er moet opnieuw een positieve dynamiek komen in Mortsel. En liefst in oktober al”, besluit Myra van Tuel.