Nieuw subsidiereglement rationeel energieverbruik vanaf 2020

Op 26 november 2019 keurde de gemeenteraad het nieuw subsidiereglement rationeel energieverbruik goed. Deze is in werking getreden vanaf 1 januari 2020.

De stad onderneemt al jaren acties om het energieverbruik van de inwoners en andere doelgroepen te beperken en hen aan te moedigen te investeren in hernieuwbare energie, duurzame mobiliteit en andere aspecten van duurzame ontwikkeling die bijdragen tot een verlaging van de CO2-uitstoot.

De stad engageert zich eveneens in de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) 2030 van de Verenigde Naties, de Burgemeestersconvenant en Klimaatneutrale Organisatie. Om die engagementen te vervullen, werd het subsidiereglement rationeel energieverbruik herzien.

Op 26 november 2019 keurde de gemeenteraad het nieuw subsidiereglement rationeel energieverbruik goed. Deze treedt in werking op 1 januari 2020.

Wat verandert er?

  • Minder kapitaalkrachtige inwoners wonen in vaak minder goed geïsoleerde woningen. De energiewinst is hierbij het grootst. Tegelijkertijd is de financiële drempel te hoog. Om dit te remediëren krijgen beschermde afnemers tot 50% meer subsidies voor isolatie, zonneboilers en warmtepompen.
  • De subsidies voor dak- of zoldervloerisolatie worden afgeschaft, uitgezonderd als na een renovatieaudit blijkt dat dak- of zoldervloerisolatie noodzakelijk is en als onderdeel van een totaalrenovatie. Vanaf 2020 is dakisolatie verplicht en daarom is het niet opportuun om dit verder te subsidiëren. Bij een totaalrenovatie dienen minstens drie energiebesparende maatregelen geïmplementeerd worden zodat dit een sterke prikkel geeft om de woning te verduurzamen.
  • Er worden bijkomende subsidies ingevoerd voor vloer- of kelderisolatie en buiten- of spouwmuurisolatie. De subsidie van de stad Mortsel is een aanvulling bij de subsidie van Fluvius. Voor gewone isolatie hoeft slechts één aanvraag te gebeuren (via Fluvius). Voor de verhoogde subsidie voor isolatie met nagroeibare materialen dient nog wel een aparte aanvraag bij de stad worden ingediend.
  • De subsidie voor zonneboilers wordt verhoogd van 250 euro tot 500 euro. Voor beschermde afnemers is dit 750 euro.
  • Er wordt een nieuwe subsidie ingevoerd voor warmtepompen. Een warmtepomp haalt energie uit je omgeving (lucht, water of bodem) en geeft die dan af aan de woning. Een warmtepomp haalt 70% tot 80% van haar energie uit de omgeving, met als gevolg een minimale CO2-uitstoot of zelfs geen (als de overige elektriciteit geleverd wordt door zonnepanelen). Daarom krijgen eigenaren van PV-panelen 20% meer subsidies. De subsidie houdt rekening met de gebruikte technieken (geothermisch, met CO2 als koelmiddel) en andere voorwaarden. Deze aanvraag dien je in bij de stad.

Aanvragen voor werken uitgevoerd vóór 1 januari 2020, vallen onder het oude subsidiereglement en moeten worden ingediend vóór 1 juli 2020. Voor meer informatie surf je naar www.mortsel.be/duurzaam.