herdenking

Herdenking 5 april 1943 – ‘Geef hen een plaats in je hart’

936. Zoveel mensen zouden het niet overleven, het dodelijkste bombardement van heel de Benelux tijdens WOII. In 2018 is dit precies 75 jaar geleden en wordt 5 april groots herdacht in Mortsel. Onder de noemer ‘Geef hen een plaats in je hart’ organiseren we allerlei activiteiten tussen 31 maart en 27 april. Dat is meteen ook de titel van een participatieproject waarvoor we op zoek zijn naar 936 mensen. Eén voor ieder slachtoffer.

Wat is de bedoeling? Ieder slachtoffer heeft een herinneringsdoosje met foto. Die foto en de eventuele inhoud van het doosje neem je mee naar huis. Je houdt dit even bij en brengt het dan terug. Je sluit hem of haar als het ware in je hart. Je mag zelf ook iets toevoegen aan het doosje op het moment dat je de foto terugbrengt. In een eerste fase krijgen die doosjes een plaats op het Stadsplein, later verhuizen die naar de begraafplaats van Mortsel-dorp.

Ophaalmomenten van een foto van een slachtoffer:

  • 5 april om 15.30 uur op het Stadsplein;
  • 14 april tussen 10.30 en 12.00 uur op het Stadsplein.

Terugbrengmomenten van een foto met eventuele inhoud:

  • 21 april tussen 10.30 en 12.00 uur op het Stadsplein;
  • Tijdens de openingsuren bij het Stadsonthaal of onthaal van de Meerminnecampus;
  • Na afspraak via e-mail herdenking5april@mortsel.be.

Naast dit participatieproject, kan je ook aan heel wat andere activiteiten deelnemen. Volg per activiteit de link voor meer informatie:

Deze brochure geeft meer uitleg over de activiteiten. Heb je vragen? Projectcoördinator Greet Drooghmans helpt je graag verder: e-mail greet.drooghmans@mortsel.be of tel. 03 444 17 13.

Nog meer informatie over 5 april 1943 met onder meer de slachtofferlijst vind je via deze link.

We voorzien ook een tastbare herinnering aan deze 75e herdenking. Sinds begin maart kan je een éénmalige postzegeluitgave kopen bij het Stadsonthaal, de bib, het onthaal van de Meerminnecampus en het Meerminnehof. Voor een volledig vel betaal je 15 euro, voor een strook van 5 postzegels 5 euro. Ben je geïnteresseerd in een wandeling met gids? Stuur een mailtje naar herdenking5april@mortsel.be.