Opening nieuw sportgebouw in Mortsel op het Sportlandschap

Opening nieuw sportgebouw in Mortsel op het Sportlandschap

Lokaal bestuur Mortsel heeft een nieuw sportgebouw opgericht op het Sportlandschap in Mortsel: Sporthaven! Dat deed ze via haar autonoom gemeentebedrijf AGB Mortsel patrimonium & vrije tijd. Sporthaven werd op vrijdag 30 augustus, aan de vooravond van het nieuwe voetbalseizoen, officieel geopend. Mét een vriendschappelijk balletje dat getrapt werd door enerzijds de voetbalclubs en anderzijds politiek en medewerkers van lokaal bestuur Mortsel. Een sportieve en feestelijke afsluiter van de zomervakantie.

Het moderne en multifunctionele sportgebouw Sporthaven ligt in de groene en weidse omgeving van het Sportlandschap en werd ontworpen op maat van de sportclubs. De setting nodigt uit tot samenwerking tussen de verschillende clubs en overheen de verschillende sportdisciplines. Al dit moois werd gerealiseerd met financiële ondersteuning door Sport Vlaanderen.

“In Mortsel ambiëren we sport- en recreatievoorzieningen op bovenlokaal niveau. Mortsel ligt dan ook in de drukbevolkte regio van de zuidrand van Antwerpen. Met Sporthaven gaan we resoluut voor een ruime invulling met een diversiteit aan sportdisciplines,” aldus schepen Koen Dehaen.

ONTWERP – Het ontwerp van het gebouw is van de hand van import.export Architecture in samenspraak met AGB Mortsel en uiteraard de Mortselse sportclubs die hun thuisbasis krijgen op het Sportlandschap.

SPORTCLUBS – Cantincrode vzw en VC Mortsel Oude-God waren al gehuisvest op het Sportlandschap, maar ook VK Helderhoek en base- en softballclub Mortsel Stars maken in de toekomst letterlijk de oversteek naar het Sportlandschap. Vorig seizoen hadden deze laatste twee sportclubs immers nog hun vaste stek op de terreinen van de luchthaven van Deurne. Naast deze ‘vaste’ gebruikers van Sporthaven, zijn ook ‘losse’ gebruikers meer dan welkom. Dat kunnen andere verenigingen zijn, G-sporters, buurtcomités, scholen of gewoon een groepje vrienden die een voetbalterrein met kleedkamers willen huren.

Naast voetbal en baseball, staan ook dans en capoeira wekelijks op het programma van Sporthaven. Kinemusikei en Capoeira Antwerpen, die een afdeling start in Mortsel, zijn te vinden op de bovenverdieping van Sporthaven.

GELIJKVLOERS – In het nieuwe complex zijn op het gelijkvloers vier scheidsrechterkleedkamers en 18 kleedkamers met douches voorzien voor de gebruikers van de sportvelden.

BOVENVERDIEPING – Op de bovenverdieping zijn de cafetaria’s voor de voetbalclubs die hun thuiswedstrijden op het Sportlandschap spelen. De cafetaria’s worden omringd door grote terrassen met goede uitzichten naar de verschillende sportvelden. Door de grote raampartijen kunnen supporters alle trainingen en matchen op de omliggende velden vanuit de cafetaria’s volgen.

Op de bovenverdieping realiseerden we ook een professionele danszaal met zwevende vloer in hout, ballet barre en spiegelwanden voor dansverenigingen, capoeira, yoga, tai chi, enz. Deze ruimte kan zeker multifunctioneel ingezet worden.

MATERIALEN – In functie van gebruikscomfort, onderhoud en veiligheid werd ervoor gekozen om de gelijkvloerse verdieping te realiseren als een robuuste, slagvaste plint die tegen een stootje kan. De gevels zijn van donker beton met daarin een driedimensionaal zeshoekpatroon. Op deze plint wordt een verdieping geplaatst waar er veel meer gewerkt wordt met hout als bouwmateriaal. Dit geeft de verbruiksruimte een warm en huiselijk gevoel.

OMGEVING – Rond het gebouw werd er zo veel mogelijk met groene elementen gewerkt in functie van de integratie in het omliggende Sportlandschap. De bijkomende publieke parking in aanleg ter hoogte van het gebouw past in dit plaatje en heeft een capaciteit van 140 parkeerplaatsen. De fietsenstallingen zijn voorzien van een semi-verharding in grasdallen en de verbinding tussen de parkings en de inkom wordt gerealiseerd door een breed, goed verlicht, verhard pad. Het Sportlandschap is op een heel sportieve manier bereikbaar dankzij de rechtstreekse verbinding met de fietsostrades F1 (Antwerpen-Mechelen) en F11 (Antwerpen-Lier).

HET SPORTLANDSCHAP – Het Sportlandschap telde al vier natuurgrasvelden, een kunstgrasveld en een tijdelijke sportaccommodatie. Ook sportclub Cantincrode heeft er tennisvelden, een beachvolleyterrein en een multifunctioneel kunstgrasveld. Met de komst van Sporthaven willen we sportaccommodatie concentreren en versnippering van de ruimte tegengaan. Mortsel is duidelijk een stad die inzet op vrijetijdsbeleving en sport. AGB Mortsel faciliteert en exploiteert.

Gert Van Vlasselaer
Infrastructuurbeheerder cel vrije tijd
Gert.vanvlasselaer@mortsel.be
03 844 31 18