laadpalen

Nieuwe laadpalen voor elektrische wagens

Er zijn in Mortsel drie nieuwe laadpalen voor elektrische wagens in gebruik genomen.

Elektrische wagens veroorzaken minder CO2-uitstoot, minder geluidsoverlast en minder luchtvervuiling door fijn stof. De Vlaamse Regering wil het aanschaffen en gebruiken van elektrische wagens aanmoedigen. Omdat publieke laadpalen een belangrijke aanvulling zijn op thuisladen en laden op het werk, hebben de Vlaamse Overheid en netbeheerders Eandis en Infrax samen een spreidingsplan opgemaakt voor 2500 bijkomende publieke laadpalen, waarvan minstens één in elke gemeente in Vlaanderen. De plaatsing van de palen in dit Vlaamse project wordt over vier jaar gespreid. Dit jaar verschijnen de eerste 750 exemplaren in de straten in Vlaanderen. Laadpaaloperator Allego staat in voor de levering, plaatsing en uitbating van de laadpalen.

De bepaling van de locaties gebeurt na overleg tussen de gemeenten en Eandis. Ze houden rekening met het lokale parkeerbeleid, autodeellocaties, de aanwezigheid van drukbezochte sites, knooppunten van openbaar vervoer en de beschikbaarheid en de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. Op termijn moet elke eigenaar van een elektrische wagen binnen een straal van 500 m een publieke laadpaal ter beschikking hebben.

Twee nieuwe laadpalen in Mortsel

In 2012 werd in Mortsel al een oplaadeiland in gebruik genomen op de parking in de Christus Koninglaan. Daar kunnen twee elektrische wagens en zes elektrische fietsen opladen.

In kader van het Vlaamse actieplan ‘Clean Power for Transport’ nemen stad Mortsel en Eandis nu drie nieuwe laadpalen in gebruik. Je vindt de palen in de Eggestraat ter hoogte van huisnummer 20 (tegenover de Academie voor Beeldende Kunst), op de parking aan de Lepelstraat (links naast de ingang van de begraafplaats) en op de parking aan het station Liersesteenweg . De komende drie jaar zullen er in Mortsel nog vijf laadpunten bijkomen.

Laadpaal op verzoek

Publieke laadpalen zijn cruciaal voor wie niet de mogelijkheid heeft in of rond de woning een privé-oplaadpunt te plaatsen. Particulieren kunnen de kosteloze plaatsing van een publieke laadpaal in de buurt bij Eandis aanvragen via een online webtool op www.eandis.be/laadpaal-aanvragen.

Het opladen zelf gebeurt tegen betaling, op dezelfde manier als bij de andere 2500 publieke laadpalen.

Meer info over elektrische wagens

Surf naar de website www.milieuvriendelijkevoertuigen.be