Nathan (21) eindigt tweede op BK schaken, Mortselaar wint toernooi: “Mijn bobijntje was op het einde helemaal afgelopen”

Nathan (21) eindigt tweede op BK schaken, Mortselaar wint toernooi: “Mijn bobijntje was op het einde helemaal afgelopen”

NIEL / MORTSEL – De finale van het Belgisch kampioenschap schaken vond dit weekend plaats in de sporthal van Niel. Nathan De Strycker, een 21-jarige Schellenaar met roots in Niel, had alle ogen op hem gericht en voldeed aan de verwachtingen.

‘Voor de start van elke partij was ik mijn tegenstander al aan het ontleden en na de partij analyseerde ik elke zet en vroeg ik me af of het anders had gekund.’

NATHAN DE STRYCKER

Het Belgisch kampioenschap was onderverdeeld in twee reeksen: experten en open reeksen. De experten, dat zijn de beste spelers van de Belgische schaaksport. In die categorie mochten tien schakers deelnemen.

Aan de open reeksen mag iedereen deelnemen, er schreven dan ook bijna honderd deelnemers in. Onder die deelnemers bevond zich Nathan De Strycker. Alle ogen waren op hem gericht.

Hoewel De Strycker pas 21 jaar is, kan hij al heel wat adelbrieven voorleggen. Naast kampioen van België bij de jeugd, kroonde hij zich ook drie keer kampioen van Vlaanderen en vijf keer kampioen van de provincie Antwerpen, allemaal bij de jeugd. Twee jaar geleden zette hij de stap naar de volwassen reeksen.

Tijdens het toernooi moest elke deelnemer negen partijen schaken. Zondagavond werd de balans opgemaakt.

Bij de experten kroonde Mher Hovhanisyan, een Belg met Armeense roots, zich tot kampioen. In de open reeksen ging de titel na een bloedstollende finale tussen Daniël Sadkowski uit Mortsel en Jasper Beukema uit Schoten. Het was de Mortselaar die won. Nathan De Strycker beantwoordde aan de verwachtingen. Hij eindigde op een gedeelde tweede plaats. Van de negen wedstrijden won hij er vier en speelde hij vijf keer remise.

“Er zat misschien meer in”, reageert De Strycker een beetje aangeslagen. “Ik heb me laten vangen aan jeugdzondes. Zo’n kampioenschap vergt alleszins veel energie. Ik moet toegeven dat mijn bobijntje op het einde van de rit helemaal was afgelopen. Met zo’n kampioenschap ben je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bezig. Alle wedstrijden gingen iedere dag van start om 14u, maar vooraf ben je je toekomstige tegenstander al aan het ontleden. Als je ’s avonds van de wedstrijd thuiskomt, analyseer je de partij nog eens en overweeg je of je geen betere zetten had kunnen doen. Maar voor geen geld ter wereld zou ik van het schaken afstand willen nemen. Door de schaaksport kwam ik al in landen als Zuid-Afrika, Denemarken, Spanje en Nederland.”