Mortsels student helpt Tanzaniaanse imkers

Mortsels student helpt Tanzaniaanse imkers

MORTSEL – Samen met vier medestudenten stampte Yolan Weiler uit Mortsel het project Bee Together uit de grond. Weldra trekt de 19-jarige student burgerlijk ingenieur naar Tanzania om er de plaatselijke imkers te helpen bij de bijenteelt.

“Na mijn eerste jaar in mijn opleiding als burgerlijk ingenieur was er de drang om naast mijn studie ook nog iets ander te doen”, vertelt Yolan Weiler. “Via enkele medestudenten vernam ik dat de organisatie Academics for Development (AFD) aan studenten de mogelijkheid biedt om in het Zuiden mee het verschil te helpen maken.”

Bee Together is nu twee jaar bezig. “Met ons project willen we de Afrikaanse imkergroepen economisch rendabel maken. We zorgen voor materiaal en gereedschap en willen een coöperatieve opstarten tussen de verschillende Tanzaniaanse imkergroepen. Dat doen we in samenwerking met de universiteit van Mzumbe. Bedoeling is om op een centraal gelegen locatie een gebouw neer te zetten dat dient als uitvalsbasis. Hierdoor wordt het makkelijker honing op te slaan, te verwerken en te verkopen. Ook willen we investeren in de aankoop van essentieel imkergereedschap zoals beschermende pakken, bijenkasten en rokers. Onze inkomsten halen we uit subsidies, giften en crowdfunding.”

Deze zomer trekt Yolan voor de eerste maal voor drie maanden naar Tanzania. “Als ik geen herexamens heb, kan ik misschien nog langer blijven”, knipoogt de jonge avonturier.