Wees alert voor de komende warmte – Vlaams Warmteactieplan

Volgens de weersvoorspellingen wordt het vanaf vrijdag 29 juni heel warm. De criteria voor de opstart van de waarschuwingsfase van het Vlaams Warmteactieplan werden bereikt.

Erg warme dagen zijn niet ongevaarlijk. Vooral (vereenzaamde) ouderen, (chronisch) zieken en jonge kinderen lopen dan het risico op ernstige gezondheidsproblemen. Op extreem warme dagen pieken de sterftecijfers.

Daarom willen we vragen om de nodige maatregelen te nemen om kwetsbare doelgroepen te bereiken en te beschermen. Volg hierbij onze vijf basisadviezen:

  • Zorg voor anderen;
  • Wees voorbereid;
  • Drink voldoende water;
  • Hou jezelf koel;
  • Hou je woning koel.

Wat kan je doen?

Beschik je reeds over een intern warmteplan of over een lokaal gezondheidsplan Warme Dagen, volg dan de richtlijnen en maatregelen die werden vooropgesteld voor de waarschuwingsfase. Beschik je nog niet over een intern warmteplan of acties op maat? Laat je dan inspireren! Neem snel een kijkje op de campagnewebsite of neem contact op met het Logo om je te laten ondersteunen.

Je kunt helpen door de campagne Warme Dagen te ondersteunen. Ga aan de slag met de materialen die je vindt in de campagnetoolkit, en probeer zo veel mogelijk mensen te bereiken.  De campagnetoolkit bevat:

  • materialen om de campagne te ondersteunen via affiches, sociale media of folders;
  • goede voorbeelden van lokale acties om de meest kwetsbare groepen te ondersteunen.

Of je nu een evenement organiseert, op uitstap gaat met de klas, een woon-zorgcentrum uitbaat of voor een kwetsbare doelgroep zorgt: de toolkit geeft je gegarandeerd inspiratie!

Heel erg bedankt om te zorgen voor anderen tijdens deze bijzonder warme dagen!