stadsterras

Het stadsterras wordt het sluitstuk van parkgebied Oude-God

Onze droom voor parkgebied Oude-God wordt steeds meer realiteit. De ronduit prachtige Parkschool is geopend als nieuwe thuis voor drie Mortselse scholen. De Rode Kubus en de scoutslokalen staan er én trekken de aandacht van architectuurliefhebbers. Het grote parkgebied is in opbouw en toveren we om tot een rustige, groene long in het centrum van onze stad. Nog één project staat er daar op onze agenda: de aanleg van het project ‘Stadsterras’: een kwaliteitsvol gemengd project met voornamelijk wonen, maar ook ruimte voor handel, horeca en een ondergrondse parkeergarage. Dat project kwam een stap dichterbij op de gemeenteraad van 22 mei 2018. Die besloot de opdracht tot de ontwikkeling van het Stadsterras Oude-God te gunnen aan DMI Vastgoed NV. Zij kwamen als laureaat uit de bus van 4 teams die een project voor dit gebied uittekenden.

stadsterras 1 stadsterras 2 stadsterras 3 stadsterras 4

Het stadsterras in woorden

Het projectgebied Oude-God omvat het binnengebied gelegen tussen de Mechelsesteenweg, Lusthovenlaan, Edmond Thieffrylaan en Edegemsestraat. Het ‘Stadsterras’ moet de verbinding vormen tussen enerzijds het stedelijke centrum van Stadsplein, Statielei en Gemeenteplein en anderzijds het park Oude-God, de groene tuin van Mortsel. Net zoals een terras de verbinding maakt tussen een woning en de tuin.

Met het Stadsterras willen we een woon-, werk-, leer- en leefomgeving maken die een echte meerwaarde is van onze stad.  Zo is er ruimte voor wonen én sociaal wonen. Er wordt een volledig nieuwe school gebouwd voor het volwassenenonderwijs LBC-NVK, dat dringend nood had aan nieuwe infrastructuur. Er komen commerciële ruimtes, die het aanbod en de aantrekkingskracht van ons commercieel centrum moeten versterken. Bezoekers en bewoners zullen hun wagen parkeren in een grote ondergrondse parking. In deze ondergrondse zone komen ook enkele park-en-ride plaatsen voor ouders die hun kinderen ophalen van de Parkschool. En centraal in dit alles staat een groen, verkeersluw plein waarrond het project gerealiseerd wordt.

Belangrijk voor onze stad is ook dat de vroegere Sint-Lutgardisschool in zijn geheel bewaard blijft. Dat de gevel bewaard moest worden, werd al eerder beslist. Als getuige van het bombardement van 5 april 1943, was de herinneringswaarde van de gevel té groot om te laten verdwijnen. Maar dit goedgekeurde project gaat zelfs nog verder. Het volledige schoolgebouw blijft behouden en wordt omgevormd tot een plek om te wonen en tot commerciële ruimte, met een binnentuin die de mooie lindebomen bewaard. Zo bouwen we voor de toekomst én respecteren we ons verleden.

Het Stadsterras in cijfers

De herontwikkeling van stadsterras Oude God voorziet in een 130-tal woongelegenheden – waarvan 17 sociale woningen -, commerciële ruimtes, een nieuw schoolgebouw, ongeveer 250 ondergrondse parkeerplaatsen en 600 fietsenstallingen. Dat allemaal verspreid rond ruim 1,2 ha publieke ruimte.

De planning

De gemeenteraad gunde de opdracht aan DMI Vastgoed op 22 mei 2018. Maar uiteraard wil dat niet zeggen dat we morgen de eerste spadesteek kunnen doen. Na de gunning moeten we eerst de periode van ‘stand still’ respecteren. Dat is de wettelijke termijn van 15 dagen die de consortia die het niet haalden krijgen om deze beslissing eventueel aan te vechten. Gebeurt dat niet, dan kunnen we de overeenkomst met DMI officieel vastleggen. Daarna zal de omgevingsvergunning worden voorbereid en aangevraagd.

En die eerste spadesteek? Die hopen we in 2019 in de grond te kunnen zetten. Als alles volgens planning verloopt, is het volledige project gerealiseerd in 2023.

Het team

Projectontwikkeling: DMI Vastgoed
Architectuur: META architectuurbureau – MikeViktorViktor Architects
Kunstintegratie: Dirk Braeckman
Landschapsarchitectuur ontwerp: Landinzicht Landschapsarchitecten
Landschapsoarchitectuur uitvoering: Quadrant
Algemene bouwwerken: Democo