gevel lut

Gevel Sint-Lutgardis gered

Er rees heel wat protest tegen de mogelijke afbraak. De gevel van Sint-Lutgardis aan de Mechelsesteenweg naast parkgebied Oude-God geniet namelijk een zeer belangrijke historische en emotionele waarde door het bombardement van 5 april 1943, dat een erg zware tol eiste. De afbraak is in de definitieve opdrachtomschrijving met de BAFO-lastvoorwaarden ( Best And Final Offer, red.) geen optie meer. De vier overgebleven ontwerpteams moeten een finaal ontwerp indienden met volledig behoud van de gevel.

Tot inzicht gekomen

Tijdens de jongste raadszitting werd dit nieuws bij alle oppositiepartijen op gejuich onthaald. “Gewonnen. Onder druk van de bevolking en verschillende groeperingen is de stad tot inzicht gekomen”, klinkt het bij fractieleider Ingrid Pira van Groen. “Hiermee is een belangrijk symbool gevrijwaard.” “De oppositie en de publieke druk heeft het Mortsels bestuur dan toch kunnen overtuigen om zijn gezond verstand te gebruiken”, stelt Mortsel Anders-kopman Naranjo Decamps. “Blij dat het bestuur deze bocht van 180° heeft genomen. Weliswaar pas na de talrijke negatieve reacties op dat fameuze eerste ontwerp”, weet Mark Schampaert van Vlaams Belang. “Wij zijn opgelucht dat de stad alsnog het licht heeft gezien”, klinkt het bij Ivy Schwieger namens Open Vld.

Felle kritiek

Ondanks de doorbraak rond de gevel van Sint-Lutgardis stoot het project Stadsterras Oude-God wel nog op felle kritiek, voornamelijk wat het verdwijnen van parkeerplaatsen betreft. De twee bovengrondse parkings voor 114 wagens ruimen plaats voor één ondergrondse garage, goed voor 55 plekken. “Dit is nefast. Alle opmerkingen hierover worden in de wind geslagen”, meent Schwieger. “Ondergrondse parkings werken hier niet”, voegt Schampaert eraan toe. “De winkels op onze assen kreunen onder de leegstand. En toch wordt er nieuwe ruimte voor kleinhandel gecreëerd.”

“Onaanvaardbaar”, vindt Decamps. “Zeker in combinatie met de afbouw van de parkeermogelijkheden, terwijl studies aantonen dat er een zeer grote parkeerdruk heerst.”

Groen stemde voor de definitieve opdrachtomschrijving. Mortsel Anders, Open Vld en Vlaams Belang waren tegen.

Burgemeester Erik Broeckx (N-VA) haalde fors uit tijdens de discussie toen eerst Mark Schampaert (Vlaams Belang) en vervolgens Naranjo Decamps (Mortsel Anders) hem betichtten van “een akkoord met de betonbaron van de ondergrondse parking op het Stadsplein.” Decamps: “Het staat zelfs op papier dat alle bovengrondse parkings moeten verdwijnen.”

“Haal die bewijzen dan boven”, fulmineerde Broeckx. “Het is onwaar. Ik aanvaard niet dat onze coalitie steeds onderuit wordt gehaald.”

“We kennen allemaal de procedure die de eigenaar van de parking tegen de stad aanspande”, steunde schepen Koen Dehaen (N-VA) zijn burgemeester. “De eerste uitspraak was alvast in ons voordeel. En wij hebben hierdoor helemaal niets aan onze parkeerstrategie gewijzigd.” (ssl)