dundrik

DUNKIRK

Engeland, Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland 2017
Regie: Christopher Nolan
Acteurs: Fionn Whitehead, Mark Rylance, Tom Hardy , Kenneth Branagh , Jack Lowden …
Genre: Actie, Drama, Historische film
Duur: 1 uur 47 min.

Christopher Nolan kennen we van ingenieuze films zoals ‘Memento’, ‘Inception’ en ’Interstellar’. Ditmaal is hij meesterlijk in het weergeven van een sfeer, zodat je ervaart hoe het er echt aan toeging.
De film, die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, begint met honderden Britse en geallieerde troepen omringd door vijandelijke troepen. Gevangen op het strand met hun rug naar de zee, worden ze geconfronteerd met een onmogelijke situatie, terwijl de vijand steeds dichterbij komt.
Er rest nog slechts veertig kilometer zee tussen Duinkerken en Engeland, maar die afstand blijkt nagenoeg onoverbrugbaar.
Duitse bommenwerpers brengen de Britse schepen die soldaten proberen te evacueren tot zinken en de gestrande soldaten zijn slechts schietschijven. De marine krijgt echter hulp van enkele jachtvliegtuigen en zelfs Britse burgers die onderweg zijn met hun eigen boten (Operatie Dynamo) in een wanhopige poging om de soldaten toch heelhuids thuis te brengen.
Christopher Nolan toont deze historische gebeurtenis vanuit drie invalshoeken: land, zee en lucht. Zij worden steeds afgewisseld wat een enorme dynamiek in de film teweeg brengt.
Hij verzorgde ook zelf het scenario, een scenario dat vooral opvalt door de schaarse hoeveelheid dialoog. De personages komen tot leven door hun lichaamstaal en hun blikken.
Dat Nolan te midden van al het spektakel clichés vermijdt en op impressionistische wijze duidelijk maakt hoe het voor de soldaten in Duinkerken moet zijn geweest is wellicht zijn grootste prestatie, Hij vertrouwt meer dan ooit op de audiovisuele kracht van film.
De muziek van Hans Zimmer speelt ook een belangrijke rol en is zo goed als constant aanwezig. Het is een soort experimentele score die echt op het gemoed gaat werken.
De fotografie werd verzorgd door de Zwitser Hoyte Van Hoytema, die ook al ‘Interstellar’ had gefilmd.
Deze film moet je echt op een groot scherm zien, daar is hij voor gemaakt!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer?
dinsdag 30 januari 2018 van 20:15 tot 22:02
Waar?
Mark Liebrecht Schouwburg
Heilig-Kruisstraat 16
2640 Mortsel
Organisatie
Cinema M en CC Mortsel
Prijs
€ 7.0
Contact
geenreservatiemogelijk!info@cinema-m.be
http://www.cinema-m.be