“We willen de zittende Vlaming graag wat meer doen bewegen”
‘Ik probeer altijd eerst te achterhalen wat de patiënt graag doet.’
LIESBETH BUYTAERT
Bewegen op Verwijzing is een initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) en geniet de steun van de Vlaamse overheid.
De bedoeling is om de inwoners van Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel met een gezondheidsrisico door te verwijzen naar een bewegingscoach. Doel: de zogeheten ‘zittende Vlaming’, die daardoor zijn gezondheid schade berokkend, aan het bewegen krijgen.
Drie coaches
In de Regio Mortsel zijn hiervoor drie coaches ingeschakeld. Het is aan hen om telkens een beweegplan op maat te maken: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. Op termijn moet de patiënt dit natuurlijk zelfstandig verderzetten richting een actiever leven.
“Ik probeer altijd eerst te achterhalen wat de patiënt graag doet”, vertelt Liesbeth Buytaert, een van de drie coaches van Bewegen op Verwijzing. “Daarna verduidelijken we dat er wel degelijk een verschil is tussen bewegen en sporten. En dan zoeken we wanneer er in de dagelijkse agenda wat tijd vrij blijft en waar er kan bewogen worden. Alles stemmen we natuurlijk af op het uiteindelijk doel, zoals vermageren of een psychisch of fysiek probleem verlichten.”
Lage tarieven
Het aantal consultaties bij de coach bepaalt de patiënt zelf, met een maximum van zeven uur individuele begeleiding.
Dankzij Bewegen op Verwijzing profiteert de deelnemer van heel lage tarieven. Hij of zij betaalt de coach slechts 5 euro per kwartier voor een individuele sessie en 1 euro per kwartier voor een groepssessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijgt hij daar nog een extra korting bovenop.
“Qua doelpubliek gaat dit heel breed: mijn jongste klant is 16 jaar, de oudste 77. Ik vind het vooral fijn dat door dit project het voor sommigen haalbaar wordt om te gaan bewegen. Ik ben al een tijdje bewegingscoach. Dankzij het project bereiken we een veel groter doelpubliek. Dat heb ik gemerkt sinds het project startte. En dat is goed. Meer bewegen zorgt voor een betere gezondheid. Ik weet niet hoe het met de patiënten zelf zit, maar ik ga er in elk geval keihard tegenaan”, besluit coach Liesbeth Buytaert.